Vindelälvsdraget 2015

Hemkommen från några underbara dagar efter Vindelälven, och vet inte riktigt vart jag ska börja i min berättelse om detta äventyr.. 🙂

Vindelälvsdraget är världens största draghunds stafett, och alltid men start vecka 11 i Ammarnäs, man tävlar i lag, och har en stafett nerströms mot Vännäs. Mer info om tävlingen kan ni hitta här: http://www.vindelalven.se/vdrag/swe/default.cfm
O
m ni har möjlighet att vara med i Vindelälvsdraget någon gång, gör det! Det är en upplevelse, en gemenskap, ett äventyr ni sent kommer glömma, det är även beroendeframkallande 😉

Iaf, Hot Dogs, laget jag kör med, fick inte ihop ett lag i år, och jag började direkt fundera på om jag skulle hitta någon att köra Duo med, det betyder att man endast är två personer som delar på de 8-9 sträckorna som är varje dag, vilket innebär att det blir rätt långa distanser per dag, men det vore ju kul att prova på. Hittade en duo partner, Kjell Kieri, som även han kör med Hot Dogs i vanliga fall, och han tävlar även i medeldistans. Han sa ja direkt, och planeringen var igång!

Tävlingen startar på Torsdag, i Ammarnäs, då går färden 92,5 km ner till Sorsele, och vi körde 4 sträckor var, jag startade i Ammarnäs och växlade över till Kjell efter 55 km, sedan körde Kjell till Sorsele.
Dag två gick starten i Sorsele, jag körde 50km innan jag växlade över till Kjell, som körde 58km ner till Björksele, och sista dagen startade Kjell i Björksele och växlade över till mig efter 51 km, och jag körde sedan 65 km ner till målet i Hällnäs.

Det var strålande väder hela vägen, väldigt varmt sista dagen..
Första dagen gick hundarna riktigt bra, jag är grymt imponerad över de som galopperar mil efter mil, våra träningsrunder är för det mesta på 30-40 km, och vi har haft två träningspass på 47 km, så att köra längre var rätt spännande, skulle de orka? Riktigt nöjd första dagen, då hundarna gick i bra tempo hela vägen! Vi startar 30 minuter innan de andra lagen, och jag var ensam där framme hela vägen till Kjell. När vi kör duo innebär det att vi måste köra igenom några växelplatser, där det finns mycket folk och hundar, men hundarna gick superfint igenom alla växelplatser!!
Pigga och hungriga efter dagens körning, härligt!!

Dag 2 startade jag i Sorsele, 50km skulle köras, och nu var det spännande å se hur mycket av gårdagens lopp som fanns kvar i kroppen, men de verkade ha återhämtade sig bra, för det var bra fart hela vägen, och även idag var jag ensam där framme..
Även denna dag var hundarna pigga och hungriga, ett bra tecken 😉

Dag tre, Kjell startade i Björksele, han skulle köra 50km innan han växlade över till mig, som skulle ut på 65 km, sjukt långt i mina mått mätta!! Solen stekte, riktigt varmt.. Kjell kom, och jag drog iväg med 10 hundar, det var rätt isigt, och i skogen var det bitvis ingen snö alls, vilket gjorde färden rätt spännande.. Kjell hade blivit omkörd av några lag, vilket gjorde att jag åkte ihop och om några åkare, hundarna gick hårt, och jag var orolig redan på första milen, det var jättevarmt och svårt att hålla ner hundarna när de jagade de andra lagen.. men rätt snabbt hittade de ett bra tempo att springa i, och intensiteten minskade, vilket gjorde att de klarade av värmen bättre.. de åt en del snö, vi hade lite trassel ibland när vi fick vevande stavar och skidhundar med långa linor i spannet, men hej, vi skulle ju köra 65 km, så det var bara att ta det lugnt.. 🙂

Det var en helt otrolig känsla att stå på släden, speciellt sista dagen, då det fanns en hel del folk och hundar vid växlingarna, att hundarna springer igenom växlingsplatserna, folk som hejade, ”high fiveade” och hjälpte till, och full fart ut på nästa sträcka, även efter 4-5 mil, är helt otroligt! Att de galopperar upp för backar efter 4-5 mil, att de galopperar hela vägen in i målet, ja, de gjorde verkligen allt för att vi skulle fixa det! Man blir väldigt rörd och ödmjuk efter att ha genomförd en för oss, rätt stor svårighet, jag är så stolt över hundarna, och jag ljuger om jag säger att de var pigga när vi kom i mål, för de flesta var rätt slut.. Presten fick åka släde den sista km, men de andra kämpade på hela vägen, även om de var trötta och slitna, det är riktiga hjältar det!!

draget15
Foto: Victoria Gideonsson

Jag kommer helt klart att köra flera Vindelälvsdrag som Duo lag i framtiden, helt klart något som rekommenderas och jag hoppas att fler tar efter oss, så att vi blir några stycken i framtiden!

TACK till alla som hjälpte oss, att köra våra bilar, hjälpa oss i starterna, heja på oss, hjälpa oss vid växlingsplatserna, för alla fina ord och för en härlig gemenskap och glad stämning!!
Att få beröm och applåder på prisutdelningarna, ja, det var faktist på varje prisutdelning som Olle berömde oss och vi fick applåder, vilken ära!! Att få Olles bälte för den fina körningen betyder enormt mycket!!

Ni vilar vi hemma 2 dagar innan vi drar iväg på SM, som går nästa vecka! Hundarna är pigga och glada och redo för nya äventyr!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s