SM GULD 2015

Då var årets SM, och även säsongens sista tävling avgjord.. och vi åkte hem från SM i Norråker med vårt 9:e SM guld!!

Hundarna var fortfarande lite småstela och slitna när jag lastade bilen i tisdags för att åka till SM, de 17 milen från Vindelälvsdraget satt nog kvar en hel del i deras kroppar, men några vilodagar till så skulle det nog gå fint, och det är ju trist att inte ställa upp på tävlingarna som arrangeras, om man kan, så jag åkte ner med 14 hundar.

Onsdagen var det vilodag för hundarna, förutom veterinärbesiktning, som gick fint, veterinärerna tittar på tassar, böjer och sträcker och lyssnar på hundarnas hjärtan, jag fick mycket beröm för fina och vältränade hundar, som var lugna och hade låg puls och stärka hjärtan, roligt att höra! Vi tog några bensträckare annars så vilade vi. Jag bodde i bussen, på en jättefin camping, vid vattnet! Det var varmt och den lilla snön som fanns tinade bort snabbt…

10247196_10155316556665527_6318256083565668499_n

Första tävlingsdag kom, vid förarmötet kvällen innan hade det varit spårgenomgång och det var bitvis lite svårigheter, men de hade kört runt spåret med ett 16 spann utan bekymmer, så det skulle nog gå fint! Jag selade på alla 12 hundar och var taggad  för start.. Drog iväg och redan efter 100 meter började svårigheterna, kurvor med lite snö, doserade helt åt fel hål, ner med storbromsen och försöka hålla balansen och kontrollen.. när det går i 30+km/t med 12 hundar framför en liten släde känner man sig rätt hjälplös ibland, vilket oxå gör att det är enormt mäktigt att köra större spann 🙂
Nåja, vi kom förbi första delen och ut på en skogsväg, där det flöt på fint, fick bromsa ner de en hel del, då det var 5 mil som väntade.. Vi kom ikapp spannet som startade ut 2 minuter innan oss och körde förbi utan bekymmer, ut på myrar, spåret svängde rätt mycket hela tiden och man fick verkligen hålla tungan rätt i mun och inte slöa på släden, genom små skogspartier där man fick akta sig för träd, men det ska ju vara lite spännande ibland 😉
Kom ikapp spannet som startade ut 4 minuter innan mig, körde om, och nu hade jag kört om de andra startande och låg först i spåret. Hundarna gick på riktigt bra, och jag höll nere farten, 3 dagar med 5 mil varje dag kan bli tufft om man ger allt dag 1.. Kom in på sprint spåren igen, och närmade oss mål, och sista biten där de hade varnat för spåren, men tänkte att efter 5 mil är mina hundar trötta och lätta att kontrollera.. nejdå, full fart, ner för ett kalhygge bland stenar och stubbar, adrenalinet pumpade.. ner kom vi, och in i mål. På en bra tid, 2:04:21, en väldigt bra tid som räckte till en stor ledning.

Vi var tyvärr endast två som fullföljde tävlingen, en fick åka till veterinären just innan start med en sjuk hund, och Kjell fick oxå tyvärr åka hem.. tråkigt att inte fler passar på att tävla, men många har drabbats av kennelhosta och sjuka hundar..

Hundarna var pigga och hungriga, sen några timmars vila. Återhämtningen var på topp!

Under natten frös det på, och spåren blev väldigt hårda och isiga.. vilket gjorde att jag inte ville köra 12 hundar, unghundarna fick stå över, så jag startade ut med 9 hundar dag 2, och det gick undan även idag, bromsade farten hela rundan och de orkade riktigt bra! Förbättrade tiden med 1,5 minut, och utökade min ledning.

Dag 3 var det ännu kallare, och spåren var enormt hårda och isiga, ingen uppkörning av spåren innan gjorde att de var spåriga och vassa.. startade ut med 7 hundar, vilket är det minsta jag får starta med i min klass, men jag hade gärna kört ännu mindre spann på de spåren 🙂 Nåja, höll på att flyga omkull i början, då släden högg fast mot ett bromsspår.. annars gick det fint, och jag ville testa hundarna, se hur snabbt de kunde springa och om de orkade 5 mil om de fick springa fritt från början.. spännande, men jag hade en såpass stor ledning så jag tänkte att det kan vara roligt att testa, tröttnar de, så har jag en hel del tid till godo.. Men jäklar vad det gick, hela vägen in i mål! 7 minuter snabbare än dagen innan, och en tid på 1 timma, 55 minuter och 55 sekunder, vilket ger en snitthastighet på nästan 26 km/t!!! Det räckte gott och väl till SM guld nr 9!!
Bara att inse att hundarna är i en grym form just nu, att jag missade deras formtopp till VM pga kylan, och att den har kommit nu i stället.. men bättre sent än aldrig!

16256952424_aa6d4f742b_o

Lite synd nu att tävlingarna är slut, men nu väntar fjällen, solen och mysturer!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s