EM GULD!!!

prispall EMVinterns stora mål är avklarad, EM i Norge, och att försvara Europa Mäster titeln!

Det var ingen lätt seger, och vi har kämpat hårt hela vintern för att vara i bra form och redo för tävlingen, vilket är enormt tidskrävande och kostsamt.

Tävlingen gick på en skidort, det fanns nog med snö, och bra möjligheter att preparera spåren, då alla körde på befintliga skidspår. Att ha en slädhundstävling på en skidarena är allt annat än optimalt, det är rent ut sagt vansinnigt, farligt och osäkert!! Banorna är för svåra att köra släde på, för branta kurvor, orytmiska svängar och feldoserad kurvor. Tror nog att fler slädkörare gick om kull, än de som inte gjorde det, några tappade sina spann och några körde fel, då det inte var avspärrat.

Våran bana var kuperad, och ”slagig” för hundarna, att köra stora spann på såna banor är inte lätt, hundarna belastas på sätt de inte är vana vid, och det blir enormt orytmiskt då en del av spannet är på väg ner, en annan del på väg upp och en tredje del av spannet svänger.. Vi körde efter plogade bilvägar och över parkeringar och vägar..

I klassen jag kör, MD 12, får vi starta med max 12 hundar och minst 7 hundar. Vi har en pool med 14 hundar som vi får använda som vi vill, vilket innebär att man kan ha hundar som vilar och några utvilade hundar i spannet varje dag. Jag hade 11 hundar, med Presten, som varit sjuk.. startade med 10 hundar dag 1 och 9 hundar dag 2 & 3, de flesta andra körde med 12 hundar.

Både jag och hundarna var enormt trött mentalt efter dag 1, spåren var dessutom väldigt lösa bitvis då nedförsbackarna var för branta för storspannen så vi fick använda oss av stora bromsen, som river upp.. och efter nästan 20 spann som bromsat sig ner, blir det löst.. Vi hade snabbaste tid, framför 2 fransoser.

Dag 2 var spåren ännu lösare.. något mitt spann inte alls trivs med, de gillar att springa fort, och på hårda spår. När spåren blir lösa, åker tempot ner, men de försöker kämpa för att springa snabbt, vilket gör att de blir tröttare.. Vi hade andra bästa tid, 12 sekunder efter Pontier som klättrade upp på en andra plats.

Dag 3 hade de preparerat spåren kvällen innan så att det fick frysa på under natten, jämfört med lördagen, där de körde runt med pistmaskinen på morgonen.. så spåren var mycket bättre, och hundarna trivdes bra på de hårda spåren. Vi höll undan och kom först i mål,  EM GULD! Det blev en seger på drygt 8 minuter!!

EMSlitna hjältehundarna!!

Direkt efter prisutdelningen åkte vi vidare till nästa tävling.. 5 timmars körning till Lenningen där Norway Trail startade i går..

Det var ett dåligt beslut av mig, att åka dit.. Med trötta hundar, en skadad Jesper, som fick knäskålen ur led i lördags, och 17 hundar på bilen som ska skötas om..

40 km i går, men hundarna var slitna. Vi kämpade oss runt i långsamt tempo i de lösa spåren, och det blev för mycket. Hade spåren varit hårda hade de nog trivts rätt bra på nya spår, men med all snö de fått där så fanns det inga hårda spår.. Jag beslöt mig där på släden att vi bryter den tävlingen och åker hem, så nu är vi på väg hem, trötta, slitna, men med en fin fin EM medalj i backspegeln!!

Så jäkla stolt över hundarna, vilka hjältar!! Det är en ära att få stå på släden bakom de och få vara en del av teamet!

Tack även till mina sponsorer som hjälper mig att hålla hundarna i toppform!

SVENSKA DJURAPOTEKET, Våra hundar äter deras tillskott, Kelp, blodpulver, Multiflex får de dagligen, de får även Pemmikan under tävling och hårdare träningspass.

PONDUS HUNDFODER, färskfoder till våran hundar, de får Original, bladad till köttsoppa på morgonen och efter träning,  köttsoppa och torrfoder på eftermiddagen.

Nu ska vi ta oss hem, och vila upp oss, och njuta av våren! Planera inför nästa vinter.. VM i Canada.. vilken dröm det vore att åka dit!!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s